tisdag 27 januari 2009

Trend Index

I förmiddags var jag på en presentationa av en rapport gjor av Studentmedia.se som undersökt vad unga i högstadiet, gymnasiet och högskolan har för förväntningar på sitt kommande yrkesliv. Intressant var att vård/häls/läkemedel vad den populäraste sektorn hos alla grupperna och SKL var populärare än UD.

Anders Flodström, Universitetskanlser, och Lars Leijonborg, högskole och forskningsminister, kommenterade rapporten tillsammans med en representant från näringslivet, en högskolestudentoch en gymnasist. Leijonborg sa några bra saker som att han ville höja fribeloppet och han och Anders pratade om hur viktig praktik är för studenter. En annan klok åsikt var att utbildningar snarare ska formas utifrån studenters drömmar än efter näringslivets krav och önskemål. En utbildning är något jag som student ska ha glädje av och kunna förädla hela livet medans näringslivets behov varierar.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med om att utbildning är så mycket mer än en exakt transkription av vad näringslivet kräver, men är det inte många studenter som önskar att det vore så snarare än tvärt om?

    /Camilla

    SvaraRadera
  2. Camilla,
    Jag tror att många studenter upplever sig dåligt förberedda på arbetslivet när de väl ska ut och därför kanske skulle önska en större närvaro av näringsliv ohc praktik under utbildning. Men det är inte samma sak som att företag frå bestämma vilka utbildnignar som ska bedrivas och vilka inriktningar de ska ha. Det bör bestämmas på annat håll med studenternas önskningar och framtid i fokus.

    SvaraRadera