fredag 9 januari 2009

För få studietimmar i högskolan

Idag uppmärksammar DN det låga antalet lektionstimmar som många studenter har på främst samhällsvetenskapliga och humanistiska utbildningar. Det är inte rimligt att en heltidsutbildning enbart har 4-6 studietimmar per vecka. Utbildning med bra kvalitet kräver mer undervisningstid än så, att få träffa lärare under föreläsningar och seminarier är viktigt för att möjlighet att ställa frågor och få diskutera de ämnen som studeras. Ibland sägs det att kraven i högre utbildning är för låga och det är väl inte så konstigt att kraven sjunker i takt med mängden undervisning? Med mer undervisningstid kan kraven och kvaliteten höjas samt leda till att heltidsstudier faktiskt skulle vara just det.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med fullständigt, jag var med om att man strök all undervisning och införde något som kallades för läskurser. Där vi skulle läsa 3000 sidor valfri litteratur och skriva en hemtenta på den.
    På så vis flyttades också kostnaden från Universitetet som slapp betala för undervisningstiden till den enskilde studenten som fick betala för den extra kurslitteraturen som krävdes för att nå upp till 3000 sidor.

    SvaraRadera
  2. Fasen vad dåligt! Om kurser ska se ut så vad är då skillnaden mellan att ge ngn ett bibliotekskort och lite lästips och att läsa på högskolan?

    SvaraRadera