onsdag 1 april 2009

Studiesociala utredningen

Det har varit mycket spännande seminarier nu, morgens möte med Marcel Zaremba där han talade om sin artikelserie i DN, blev ett intressant samtal om integrationspolitikens vara eller icke vara och vad lösningen för en reell integration egentligen skulle vara.

Det följde på ett seminarium om det förslag som studiesociala kommittén lagt som ägde rum igår, arrangemang Centerpartiet. Det seminariet kan ses här.

Seminariet kring studiesociala utredningen gav inte så många nyheter, det mesta hade kommit fram redan genom läckor och den artikel som dagen innan legat på DN debatt. Det är positivt att kommittén lägger förslag som möjlighet till halvtidssjukskrivning, det är klart bättre än hur det är idag då man som student måste plugga på heltid eller vara sjuk på heltid, oavsett hur mkt eller lite sjuk du är. En möjlighet till halvtidssjukskrivning vore bra, men bättre vore en möjlighet till deltidssjukskrivning. Att kunna trappa upp stegvis genom att kunna läsa 25% eller 75% vore önskvärt.

Även bra att studiemedelt förslås att höjas, men till förslaget om att lägga utbetalningarna på nio istället för 10 månader är jag tveksam. Hyran ska betalas alla månader och det är ca 20% av studenterna som inte jobbar på sommaren, för att de inte vill eller för att de inte får ngt jobb. Tre månader utan pengar kan vara riktigt jobbigt...

Förslaget om spärr på 4 år för studiemedel tycker jag är onödigt, diskussionen om det har ur mitt perspektiv dessutom tagit allt för stora proportioner. Man bör klara sin treåriga utbildning på tre år men för att få studenter att göra det är det förslaget om 4 års gräns fel väg att gå. Mer studie- och yrkesvägledning och högre kvalitet på utbildningarna är mkt bättre sätt. Dessutom beräknas 4års gränsen enbart komma att beröra ca 2000 studenter, vilket skulle betyda att man inte skulle skapa några stora förändringar ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar