fredag 16 januari 2009

Studenter och trygghetssystemen

SFS, TCO och Tria har släppt en rapport om studenters åsikter om den studiesociala utredning. I deras rapport framkommer det bland annat att 9 av 10 studenter vill se ett höjt studiemedel, att 1 av4 studenter väntar med att skaffa barn på grund av studier och att 8 av 10 tycker att studenter ska ha möjlighet till a-kassa efter avslutad utbildning.

De första två punkterna är jag helt med på, studiemedlet är för lågt och ställer till problem, särskilt för studenter med barn. Jag ställer mig mer tveksamtill varför det ska höjas med just 900kr som rapporten kommer fram. Jag skulle heller se en presentation av vad studiemedlet egentligen förväntas täcka. Den summa som studiemedlet ligger på idag verkar närmast tagen ur luften. Men en sak är säker, ska heltidsstudier faktiskt kunna vara det måste studenter få ett studiemedel som går att leva på.

Studerandevillkoret i arbetslöshetsförsäkringen är däremot inget att ropa på för att få tillbaka. Det är precis efter examen man som student är som mest utsatt och att då veta att man kan få ersättning om tre månader är inte mycket till hjälp. Vad som behövs är något annat, en arbetslöshetsförsäkring är till för de som arbetar, inte för de som studerar. Så varför inte införa en student-kassa? Ngt behövs för att fånga upp studenter efter examen om inte studenters kompetens ska gå till spillo och alla ska våga ta steget att bedriva högskolestudier. Jag vill se mer progressiva förslag än bara ett återinförande av något som ändå inte var så bra.

5 kommentarer:

  1. det är nog det är sfs grundar 900 kr på http://www.sfs.se/studentbudget

    SvaraRadera
  2. Så kan det vara, eller så kommer de 900kr kommer från rapporten där ca 20% av de tillfrågade ansåg att det var en lämplig höjning.

    Vad jag efterfrågar är en uträkning på vad studiemedlet förväntas täcka, inte hur studenters kostnader står i relation till den nivå som är idag. Man skulle ju kunna tänka sig att studiemedlet faktiskt inte ska täcka alla kostnader och då är det ju rimligt att det är så lågt, även om jag tycker det vore en mycket dålig inställning som klart skulle försvåra heltidsstudier.

    SvaraRadera
  3. Lisa har helt rätt, för SFS del kommer siffran från att det är så mycket studenterna går back varje månad om man räknar med standardsiffror. Alltså är kravet långt ifrån taget ur luften utan beräknat på vad studemedlet förväntas täcka idag. Det är bland annat därför det i vår budget inte ingår bostadsbidrag efter som de aldra flesta studenter idag inte får/tar/har rätt till det och därför blir t ex Swebanks uträkningar missvisande. Men man kan ju räkna på flera sett, jag är t ex nyfiken på hur SACOs studentråd kom fram till att studiemedlet behöver höjas med 1400 kr som ni förfram i er publikation Utbildning strafbart?.

    Gällande a-kassan har du rätt, undantaget från rätten till a-kassa i tre månader är kasst och bör inte återinföras, det bör däremot resten av rätten. En annan lösning skulle kunna vara en övergångsspeng. Jag tror att vi är överens om problemet att studenter hamnar i ett glapp när det är klara med sina studier där de får klara sig bäst de kan. Här borde staten ta sitt ansvar.

    SvaraRadera
  4. Moa,
    Jag menar inte att kravet på 900kr är taget ut luften. Vad jag menar är taget ur luften är den summa som studiemedlet faktiskt ligger på idag, varför just 7500? Vad är det meningen att det ska täcka? När man inte vet det är det svårt att säga hur mkt det ska höjas.

    Sen stämmer det att Saco Studentråd tillsammans med Uppsala, Umeå och Stockholms Universitets studentkårer har föreslagit en höjning på 1400kr i Utbildning Straffbart, den summan kommer från att studiemedlet ska över fattigdomsgränsen.

    SvaraRadera