onsdag 17 december 2008

Nu börjar det, nästan..

Igår fick jag en försmak av vad kommande år kommer innehålla. Jag var nämligen med på Sacos styrelsemöte och presenterade mig och fick höra mkt intressanta diskussioner, ju mer jag ser av uppdraget som ordförande för Sveriges största frivilliga studentorganisation desto gladare blir jag och med än mer förväntan ser jag fram emot det! Under mötet presenterade Eva och jag Saco Studentråds kongress förslag till ny stadga, fyra av fem förändringar godkändes och det som inte gick igenom var förslaget om en stadgetolkningskommitté. Däremot har nu vice ordförande samma mandatperiod som resten av styrelsen, en välkommen förändring!

5 kommentarer:

  1. varför köpte de inte förslaget om en stadgetolkningskommitté?

    SvaraRadera
  2. Därför att de inte gillade att det skulle finnas en grupp på en odefinierbar ansvarsnivå. det är styrelsen som är ansvarig mot kongressen men inför vem/vilka är stadgetolkningskommitén ansvarig? Det blir demokratiskt problematiskt. Dessutom bör en stadga vara så pass tydlig att en sådan kommitté inte ska behövas.

    SvaraRadera
  3. Det låter som ganska bra argument! :)

    SvaraRadera
  4. Hej Stina
    Magnus W har, styrelseledamot under halvaret du var borta. Tankte bara hora varfor en stadgetolkningskommite var nodvandig nar det finns verksamhetsrevisorer? Ska verksamhetsrevisorer bara granska utifran vplan mot vad som pagar, eller har aven verksamhetsrevisorer ansvar for att granska verksamheten gentemot stadgarna?

    SvaraRadera
  5. Hej Magnus, jag har redan koll på vem du är :)

    Upprinnelsen till stadgetolkningskommittén var nog främst det beslut som togs om antalet delegater som skulle få representera Sveriges Ingenjörer på kongressen 2007. De fick totalt sju mandat (max är annars fem) då styrelsen valde att se dem som två förbund då Civilingenjörerna (tidigare 5mandat) och Ingenjörsförbundet (tidigare 2mandat). Sveriges Ingejörer gick samman 1jan 2007 och antalet mandat per förbund räknas på antalet medlemmar 31dec året innan kongressen. Vissa förbund var missnöjda med detta och ansåg att det behövdes en instans att vända sig till för att kunna riva upp styrelsens beslut, gällande stadgetolkning. Därav förslag om stadgetollkningskommitée.

    Rörande verksamhetsrevisorerna så har de främst till uppgift att granska att styrelsen arbete sker i enlighet med kongressdirektiv och att de följer stadgan. Självklart kan styrelsen rådgöra med verksamhetsrevisorer vid tolkning av stadgan vilket även gjordes i fallet med mandatfördelningen och de ansåg att styrelsens tolkning inte stred mot stadgan.

    Lite långt svar men kontentan är att tidigare otydligheter i stadgan nu har rätts ut och att det är på det sättet som kommande otydligheter ska behandlas, genom ändring i stadgan under kongress.

    SvaraRadera