Regeringen har idag presenterat en rad satsningar som ska stimulera till jobb och utbildning. Bland annat vill man att studenter över 25 år ska få en ökad bidragsdel i studiemedlet, från 30 % till 80 %. Detta för att fler över 25 ska börja plugga och för att "det är lättare för en 20åring att försörja sig på vanliga studiemedel än för en 35årig familjeförsörjare" som Jan Björklund sa på presskonferensen.
En förstärkning av studiemedlen vore välkommet men varför en ökning av bidragen till de som är över 25? och varför ökad bidragsdel och inte ett högre totalbelopp? Studenter lever på ca 7500 kr per månad, det är svårt att klara sig på även om man är i 20års åldern. Vill man få igång konsumtionen och på så sätt stimulera ekonomin är det en god idé att satsa på högre studiemedel. Studenter har nämligen redan så dålig ekonomi att något ökat sparande skulle en höjning av studiemedel inte leda till, så att säga.. Därför är en höjning av studiemedlen som medel för stimulans av ekonomin en bra idé i en lågkonjunktur.
Dessutom så funderar jag på varför det skulle locka en 35årig familjeförsörjare att börja plugga bara för att bidragsdelen bli större, det ändrar ju inte summan som man ska klara sig på. Samt, ska man rekommendera studenter i, låt oss säga, 23-24års åldern, att vänta några år med att plugga eller skjuta på sina studier ett år eller två och göra ngt annat för att det blir väldigt mycket billigare då? Långtidsutredningen lär börja gnissla tänderna i frustration.
Sorgeprocessen
7 år sedan
Ja, det här låter inte särskilt genomtänkt av Björklund... Varför inte öka på bidragsandelen samt öka totalbeloppet för ALLA studenter? Skulle en 24-årig student ha det lättare ekonomiskt än en som är 25 år? Dags att uppfylla vallöftena om höjt studiemedel för samtliga studenter!
SvaraRaderaJag tycker att det är en bra idé. Varför? Jo för att en person som är närmare 30 än 20 har ofta byggt upp ett liv, med lån på bil och bostad,möjligen familj med barn osv. Personligen är jag i princip samma sits. Jag har själv jobbat i 12 års tid, varit med och jobbat och bidragit till samhället, betalat skatt lånat och konsumerat (det är bra för samhället). Jag har levt som student ett år men tillföljd av ett stort ekonomiskt dilemma. Hur skall jag få pengarna att räcka till!? Att sänka sina utgifter med ca 5-6000/mån är nästan omöjligt. Nu efter ett år universitet funderar jag allvarligt på att gå tillbaka till arbetslivet för att det är ett för stort orosmoment. Jag vill inget hellre än att högutbilda mig och ha en bra lön i framtiden, men vägen dit är jobbig. Om man nu får möjlighet till större bidrag än lån kommer det medföra att fler hög-utbildar sig vid högre åldrar vilket medför fler höginkomstagare som kan bidrar till samhället i framtiden. Konsumerar, betalar skatt, lånar osv. Jag tror att det här borde välkomnas med öppna armar. Däremot inte sakt att studenter allmänhet borde få högre studiebidrag eftersom det har varit samma i allför lång tid medan levnadskostnader för individen höjts. /Ingen Blogg
SvaraRaderaTill anonym.
SvaraRaderaPrecis det är det jag menar, har man jobbat ett tag är det svårt att sänka sina utgifter med 5-6000, eller mer, i månaden. Den totala summan man får ut påverkas inte av att man får högre bidrag, summan man förväntas leva på förblir lika stor. Om man däremot använde de pengar som denna förändring kostar, och det måste vara en del! till att höja studiemedlet skulle både de som är 20 och de som är 30 få mer att leva på varje månad. Vilket för mig framstår som en vettigare användning av pengarna och gör avståndet mellan lön och studiemedel lite mindre vilket i sin tur borde leda till att fler äldre kan tänka sig att börja, eller återvända till, högskolan.
Som 22-åring har jag varit väldigt irriterad över det här förslaget. Min första tanke var ärligt talat att göra ett studieuppehåll i några år och jobba, och plugga vidare när jag fyllt 25.
SvaraRadera30% eller 80% bidrag, det gör ju en oerhörd skillnad i ens totala studieskuld om man tänker sig att studera vidare ett par år.. Det är ett otroligt orättvist förslag på individnivå, men på samhällelig nivå går det ju dessutom emot Alliansens egen politik om att höja genomströmningen, precis som du skriver Stina.
I dokumentet från regeringens hemsida där man beskriver i närmare detalj de olika förslagen står det dock såhär:
"De utökade resurserna för det högre bidraget i studiestödet gäller under 2009 och 2010 samt ges till dem som är över 25 år för i huvudsak studier på grundläggande eller gymnasial nivå för de personer som saknar slutbetyg från sådan utbildning."
Det kunde de ju ha sagt lite tydligare om det var det de menade. Det är väl bara att vänta och se....
Eva K,
SvaraRaderaIntressant det du citerar, gör ju förlaget ngt bättre kanske men fortfarande felriktat. Jag tror fortfarande att den grupp som det ökade bidraget riktar sig till skulle vara mer benägna att läsa vidare eller läsa in betyg om totalsumman höjdes istället. Det här förslaget gör att det blir mindre att betala tillbaka efter studierna. Men problemet med hur man ska klara sig under studierna om man har familj och utgifter som är anpassade efter lön och inte studiemedel, det får ingen lösning.
Men som sagt, vi får vänta å se.