fredag 6 februari 2009

Praktik inom staten

Socialdemokraterna presenterar idag en motion om ökade möjlighet till praktikplatser inom statliga myndigheter Det är utmärkt. Praktik är ett mkt bra sätt för nyexade studenter att ta sig in på arbetsmarknaden och få den värdefulla arbetsliverfarenhet som är svår att få inom högskolans väggar. Lite synd bara satsningen på praktikplatserna enbart gäller statliga myndigheter, men bättre att börja någonstans än ingenstans. Och fler praktikplatser inom näringslivet är ngt som näringslivet måste vaska fram.

Så här skriver de i motionen

Vi föreslår nu en ny särskild jobb- och praktiksatsning på statliga myndigheter riktad till de unga som är på väg att avsluta sina studier och som nu möter en hård arbetsmarknad. 100 miljoner kronor avsätts för denna satsning. Pengarna ska användas till att aktivt förmedla praktikplatserna, kvalitetskontrollera praktikplatserna, stimulera framväxten av nya praktikplatser och stimulera till jobb efter praktik. Satsningen innebär också en medfinansiering av praktiklön. Omkring 1 000 unga nyexaminerade akademiker bör kunna omfattas av satsningen.



Det är ett bra förslag, särskilt för många samhällsvetare som i dagsläget ofta inte har möjlighet till praktik under sin utbildning.

Uppdaterat: Inspirationen till detta förslag kommer kanske från de danska studiejob som förmedlas av DJØF, ett danskt fackförbund. DJØF har ngt som kan liknas vid en arbetsförmedling där jobb främst inom statlig sektor förmedlas till studenter. Att annonsera är gratis för arbetsgivaren och här får studenter riktiga jobb, bra grej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar