måndag 24 augusti 2009

Debatten kring CSN

Läser en mycket klok ledare i Borås Tidning där det konstateras att de regler som gäller kring studielån inte är helt logiska och särskilt inte när det gäller fribeloppet.


Risken är alltså överhängande att den student som offrar kvällar, helger
och sommarlov för att arbeta som tack för sitt slit får betala tillbaka på sitt
studielån. Än mer absurt blir detta system då man begrundar att CSN är ett av få
låneinstitut i världen som aktivt begränsar låntagarens inkomstmöjligheter och
därmed kreditvärdighet. Jämfört med den vanliga bankvärlden är CSN:s regler som upp-och-nedvända världen: ju mindre du tjänar desto mer får du låna!



Ledaren i sig är en replik/fortsättning på den debattartikel som CSN:s generaldirektör Kerstin Borg Wallin skrev SvD där hon lyfter en mycket viktigt problematik

CSN vill också lyfta fram studerande med barn och deras möjligheter att
försörja sig. Idag har vi en hög medelålder för förstföderskor i Sverige. Det är
ett långsiktigt problem om befolkningspyramiden får en felaktig proportion. För
några år sedan infördes ett barntillägg för studerande föräldrar, som säkert har
bidragit till ökad ekonomisk trygghet.



Studietiden skulle kunna lämpa sig väl för att skaffa barn för dem som så önskar. Men dagens regler talar tydligt om för studenterna att studier ska klaras av först, sedan ska vi vara välförankrade på arbetsmarknaden och sen kan det vara lämpligt med barn. Tveksamt är om vi kommer ha råd att vara så stelbenta framöver. Om medelåldern för slutförd högskoleutbildning i Sverige fortsätter vara 28 år kanske högskolestudier varvat med eller kombinerat med föräldraskap måste bli lättare. Sen måste även steget från studier till arbetsliv bli säkrare. Säkra studenter som vet att deras utbildning och kunskaper gör det lättare att ta sig fram på arbetsmarknaden och genom livet vågar mer, både vad det gäller familjebildande som att följa sina karriärdrömmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar