tisdag 30 juni 2009


Jusek, sveriges ingenjörer, civilekonomerna och almega har seminarium om vad som bör styra resurserna till högre utbildning.

Hela dagen idag diskuterar saco studentråd vad studiemedlet ska räcka till, senait är redo

måndag 29 juni 2009

Sacobloggen

Denna vecka bloggar jag även på www.sacobloggen.se tillsammans med ett gäng från Saco, där hittas det en del smått och gott ur ett Sacoperspektiv under Almedalsveckan, gå in och kolla!

Fritt fram


Det tvärfackliga nätverket fritt fram har seminarium om hur facket kan och bör arbeta med hbt-frågor. Sören juvas, rfsl, konstaterar av ''Det är fullkomligt orimligt av vi ska skicka vuxna människor på en kurs för att de ska lära sig att behandla människor lika'' Så sant, på sant.

SSCO och TCOs seminarium om behovet av ökade satsningar på högre utbildning. Krants kan tänka sig fler utbildningsplatser förutsatt att man säkrar kvalitén, bra och viktig avvägning.

Dags för almedalen dag 2.

söndag 28 juni 2009

Ohly talar


Almedalsveckan är nu definitivt startat då första partiledartalet är igång, ohly brukar vara en bättre retoriker.

Vi är nöjda, har ätit lunch och väntar nu på att då checka in i våra campingstugor. Inget boende att vara avundsjuk på, men ändock ett boende.

Framme på Gotland!

Nu har jag och Maria kommit fram till Gotland. Sitter på Visby Strandby och väntar på att få beställa lunch. Jag har på känn att den här veckan kommer bli bra, vädret är fantastiskt och med över 1000 olika seminarier att välja bland måste det ju finnas en hög med bra sådana!

Just nu laddar jag inför Svenskt Näringslivs rapportsläpp i eftermiddag kl 17.00 på Kongresshallen där jag ska kommentera en nyskriven rapport om den stigande ungdomsarbetslösheten. Efter det bli det nog några sista förberedelser inför Saco Studentråds seminarium imorgon bitti 9.30 om studiemedlets indexering. Det låter kanske torrt men har förutsättningar för att bli riktigt spännande och resonerande!

Mest ser jag just nu framemot Saco Studentråds mingel, även det imorgon 17.30 på kårhuset Rindi, där vi bjuder in brett till ett Speakers' Corner, jag är sjukt nyfiken på att se vad folk kommer att ta upp!

torsdag 25 juni 2009

Uppföljning

Mitt i förberedelserna inför den nära stundande Almedalsveckan dimper en rapport från Civilekonomerna ner i mitt postfack. De har gjort en uppföljning över de civilekonomstudenter som tog examen 2005 för att se var de befinner sig tre år efter examen, sjuk bra! Det här är något som högskolorna borde bli mycket bättre på att göra. Om informationen om vart fd studenter tagit vägen i större utsträckning fanns skulle blivande studenter få bättre förutsättningar för att se vilka utbildningar som leder till jobb och vilka som gör det i mindre utsträckning.

Rapporten visar att de nyexade civilekonomerna har en sysselsättningsfrekvens på 92 procent och att arbetslösheten bland nyexade var superlåg på 1 procent, övriga var bland annat föräldralediga mm. Samt att 55 procent hade hittat ett jobb inom en månad efter examen. Läs mer här

tisdag 16 juni 2009

Stärkt stöd för studier

Under helgens styrelsemöte hade Saco Studentråd en mkt bra och livlig diskussion kring remissvaret till studiesociala utredningens betänkande, resultatet hittas här!

Jag blir rörd

Jeanette som är ledamot i Saco Studentråds styrelse har ganska nyligen börjat blogga och hennes redogörelse över sin tid i Saco Studentråd gör mig nästan tårögd, läs här!

måndag 15 juni 2009


Toumas från finland, goran från norge och hans från danmark.

Jag och maria är på ETUC Youth möte

söndag 14 juni 2009


Möte med ETUC Youth imorn, med traditionsenlig öl ikväll!

torsdag 11 juni 2009

Rapportsläpp!

Idag har rapporten om unga akademikers arbetsmarknad släppts och jag slipper munkavlen som jag hade i tisdags, skönt!

Slutsatserna är delvis inte helt oväntade, akademiker, som grupp, har en relativt stark ställning på arbetsmarknaden men det gäller inte alla akademiker. Skillnaderna inom gruppen är så pass stora att det enligt Ossian Wennström, utredare på Saco som skrivit rapporten
Det finns så många grupper av akademiker så det är snudd på meningslöst att se
dem som ett kollektiv. Det behövs en individuell syn.

En annan är att akademiker i allt större utsträckning finns inom atypiska akademikeryrken och i yrken som inte kräver högskoleutbildning. Antingen ser man det som något positivt, att akademiker är eftertraktade lite överallt och förhoppningsvis kan vidareutveckla de arbetsuppgifter de är satta att göra. Eller så ser man det mindre positivt och ser att denna grupp eventuellt ställer andra grupper än längre från arbetsmarknaden och jobbar med sådant som de är överkvalificerade för. Jag tror båda teorierna har en relevans och sanningshalt och vilket som är mest sant varierar nog både över tid och specifik uppgift.

DN skriver om rapporten idag.

Lars Leijonborg avgår

Läste precis ett pressmeddelande där Lars Leijonborg meddelar att han kommer lämna regeringen. Inte så märkligt kanske att det kommer just idag då beslutet om ett avskaffat kårobligatorium togs igår. Nu kan han avgå och ändå känna att "jag fick igenom det!" Lite lustigt dock att han i pressmeddelandet säger att

Jag är tacksam mot Jan Björklund att jag fått tillfälle att fullfölja bland
annat de uppgifterna [Globaliseringsrådet och forskningsproppen -08].

Låter som han fått vara kvar på nåder.

Pressträff kommer dirketsändas från Rosenbad kl. 10.30, ska bli intressant och höra vad han har att säga.

onsdag 10 juni 2009

Man kan inte båda säga ja och nej

Regeringen har gett HSV ett uppdrag att förbereda för införandet av anmälningsavgifter för studenter utanför EES till höstterminen 2010 samt studieavgifter för samma studentgrupp till höstterminen 2011. Det första har jag inget problem med. En liten avgift vid ansökan kan vara bra för att förhindra att studenter täcksöker vissa utbildningsinriktningar vilket bidrar till att högskolorna får en allt för omfattande administration. Vad jag inte förstår är varför den avgiften inte också ska tas från svenska studenter med? Administrationssystem bör vara så enkla och likabehandlande som möjligt.

Den andra delen, den om studieavgifter har jag bra mycket svårare för. Studenter ska rekryteras till högre utbildning på urval av kompetens och lämplighet, inte efter betalningsförmåga och det gäller såväl svenska som utomeuropeiska studenter. Problemet är inte att studenter kommer hit och pluggar och inte betalar för sin utbildning, problemet är att de i allt för liten utsträckning kan stanna och arbete i Sverige och på så sätt "betala" för sin utbildning. Många studenter som kommer från andra länder läser utbildningar som få svenska stunder vill läsa, vi borde vara tacksamma att de kommer hit och göra allt vad vi kan för att se till att de stannar och bidrar på svensk arbetsmarknad. De har ofta en kompetens som vi själva är för ointresserade av att skaffa oss men som vi lika förbannat behöver.

Kårobligatoriet är avskaffat

Läser på Fredrick Federleys twitter att beslutet nu är fattat om ett avskaffat kårobligatorium. Jag är ingen fan av obligatoriet och jag tror att kårerna kommer kunna klara sig ändå om de satsar sina kort rätt, problemet är bara att de inte har något att spela för. Utredningen gav kårerna 310kr för varje student, regeringen delade det med tre och tyckte att 105 kr per student och år funkade fint. Jag har svårt att se hur man får det att gå ihop.

Moa Neuman, ordförande i SFS, skriver UNT debatt idag om att Uppsala studentkår kommer att dra in på arvoderingarna till de studenter som arbetar som ombud för studenter som blivit orättvist behandlade eller kränkta och visar tydligt på det viktiga arbete som kårerna gör som riskerar att försvinna. Låt oss hoppas att kåren i Uppsala hittar ett sätt att prioritera ombudens verksamhet, att skära ner på ombuden tror inte jag är rätt väg att gå. Jag hoppas att kårerna kommer att hitta vägar att klara sin fortlevnad, ett bevarande av studentinflytandet och viktig verksamhet men det mycket knappa bidraget gör att jag inte hurrar idag.

tisdag 9 juni 2009

Unga akademikers arbetsmarknad

I förmiddags deltog jag i ett förhandsinfo kring en rapport om unga akademikers arbetsmarknad. Ossian Wennström, utredare på Saco, har skrivit en rapport som beskriver hur etableringsgrad och arbetslöshet varit de senaste tio åren för nyexade akademiker Att den kommer just nu, när en mängd nyexade akademiker ska ta sig in på en inte allt för välkomnande arbetsmarknad känns som en riktigt bra tajming, inte dåligt heller att den ger lite strategitips på hur man som nyexad kan agera för att öka sin chanser.

Rapporten släpps på torsdag!

måndag 8 juni 2009

Veckans 2 dos

Jag börjar med imorn, för idag är redan förbisprungen.

Imorgon ska jag på seminarium om Arbetsmarknaden för unga akademiker

Välkomna till seminarium där Ossian Wennström presenterar en ny Saco-rapport som handlar om
arbetsmarknaden för unga akademiker. Presentationen av rapporten följs av
diskussion och möjlighet att ställa frågor. Inledning av Gunnar Wetterberg. I samband med
seminariet bjuder vi på enklare lunch.
Tid: tisdagen den 9 juni kl.
10.30-12.30Plats: Saco, Kandidaten
Anmäl senast 5 juni till ossian.wennstrom@saco.se


Det ska bli spännande! Och imorgon ska jag även på mingel på SSCO och dricka gravöl över studentinflytandet, den propp som ska röstas igenom på onsdag om ett avskaffat kårobligatorium lämnar en del övrigt att önska. Jag är fortfarande för ett avskaffande, men konsekvenserna av det sätt det gör på nu kan bli dystra.

På fredag åker jag till Halmstad för att spendera helgen med vårens sista styrelsemöte med Saco Studentråd, det ska bli skoj! Veckan kommer sedan avslutas med att åka till Bryssel för att på måndag ha möte med ETUC Youth.

Dagens bästa sida på nätet

Idag är min favoritsida http://www.val.se/val/ep2009/slutresultat/personroster.html sjukt spännande att se inta bara vilka partier utan även vilka personer som hamnar allt närmare Bryssel!

SIFE Buisness Brain Competition

Idag har jag varit domare och utsett bästa affärsidé bland de studenter som tävlade om äran och en laptop årets upplaga av SIFE Buisness Brain Competition. Det var riktigt roligt, kände mig lite som en av drakarna i Draknästet, bara det att jag inte hade några pengar att investera, i övrigt var det riktigt likt. Vi domare ställde kluriga frågor och ifrågasatte idéns bärkraftighet. Svårt var det med, var riktigt jämnt mellan finalisterna men den vinnande innovationen blev till slut en manick som gör om en bensinbil till en etanol- alt flexifuel bil, mkt bra grej!